Vejle mod hudcancer støtter hvert år et nyt lokalt projekt i kampen mod
hudcancer. Alle midler indsamles gennem lokale sponsorer i det Vejlensiske erhvervsliv og alle opgaver udføres frivilligt, så det indsamlede beløb går ubeskåret til projektet. Vores støtte er til gavn for det samlede kræftcenter i Vejle.
PROJEKT 2023
Vejle Sygehus er patienternes kræftsygehus, og vores forskning og udvikling retter sig mod at kunne tilbyde stadig mere skånsomme, effektive og individuelt tilpassede behandlinger for de kræftsygdomme, der rammer de mange.
Et væsentligt skridt på vejen er etablering af Center for Hudkræft ved Vejle Sygehus som et excellent og sammenhængende multidisciplinært tilbud til patienter med den hyppigste kræftsygdom i Danmark – almindelig hudkræft (NMSC, non-melanom hudkræft).
Behandling af hudkræft foregår i tiltagende grad som et team-samarbejde mellem specialister fra forskelige lægelige specialer, typisk hudlæge, plastikkirurg, onkolog, øjenlæge m.fl., hvor hver specialist bidrager med sin ekspertise til behandlingen af sygdommens forskellige udtryk hos den enkelte patient.
Vi har i den plastikkirurgiske sektion ved sygehuset tidligere modtaget midler fra Vejle mod Hudcancer til etablering af faciliteter (glaspavillon) til den skånsomme behandling dagslys fotodynamisk terapi (PDT), som er en effektiv behandling af forstadier til hudkræft og overfladiske kræftknuder, når de dækker større
områder.
Indretning af behandlerstuer, haveanlæg og glaspavillon er nu i gang. Der er ansat en hudlæge i vores team omkring hudkræftpatienter og vi glæder os til at kunne tilbyde behandlingen til borgere i Vejle og omegn.
Vi vil nu gerne tage skridtet videre ved at kunne tilbyde lysbehandling året rundt ved hjælp af særlige lamper til kunstlys-PDT. Dagslys-PDT og kunstlys-PDT har det til fælles, at hudforandringerne påsmøres en creme og derefter bestråles med lys (PDT-lampe eller dagslys) i 2-3 timer. Lyset aktiverer stoffer i cremen, som dræber kræftceller. Dagslys-PDT kan i Danmark gives i perioden april til oktober og er fordelagtig, fordi den gør mindre ondt end kunstlys-PDT. Men vi vil gerne kunne tilbyde borgerne i Vejle lysbehandling også i vintermånederne frem for at skulle vente eller køre langt for at modtage behandling andetsteds.
Ansættelsen af hudlægen gør det også muligt at udvide værktøjskassen til hudkræft yderligere med en CO2 laser. Laseren vil kunne anvendes til regelret behandling af hudkræft og forstadier, men kan også anvendes i kombination med PDT behandlingen ved at skabe små kanaler i kræftknuden, så cremen trænger dybere ned og bliver mere effektiv. Den kan også bruges til behandling af senfølger efter hudkræft. Tidligere behandling kan efterlade ar, der særligt i ansigtet kan være skæmmende. En CO2 laser vil kunne bruges til at bedre arrenes udseende og gøre dem mindre synlige. Har patienten fået strålebehandling og heraf følgende øget kartegning i huden, vil en CO2 laser også kunne bedre det kosmetiske resultat.